Турция заяви във вторник, че няма да позволи на два британски

...
Турция заяви във вторник, че няма да позволи на два британски
Коментари Харесай

Турция блокира два британски миночистача, предназначени за Украйна

Турция съобщи във вторник, че няма да разреши на два английски кораба миночистачи да преминат през нейните води на път за Черно море за потребление от Украйна, защото това би нарушило Конвенцията от Монтрьо по отношение на прекосяването през проливите по време на война, предава Ройтерс.

Англия съобщи предишния месец, че ще трансферира два миночистача на Кралския флот на украинския флот, с цел да подкрепи укрепването на морските интервенции на Украйна във войната й с Русия.

Турция, членка на НАТО, осведоми съдружниците си, че няма да разреши на плавателните съдове да употребяват нейните проливи Босфора и Дарданелите, до момента в който продължава войната в Украйна, оповестиха от информационната дирекция на президентството.

Когато Русия стартира нашествието си в Украйна през 2022 година, Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, като на процедура блокира прекосяването на военни кораби за воюващите страни. Пактът не визира корабите, които се връщат в базите си.

Турция извършва Конвенцията от Монтрьо независимо и подробно, с цел да предотврати ескалация в Черно море, обявиха от турското президентство.

Припомняме, че предишния месец гръцкият търговски транспортен съд `Висос ", плаващ под панамски байрак, се сблъска с мина, отивайки към дунавско пристанище на Украйна. Тогава двама моряци пострадаха, като единият от тях беше отведен в болница.

Това бе следващият случай с търговски кораб, който се удря в експлозив в Черно море, на фона на засилени, съгласно Украйна, руски офанзиви против корабоплаването и пристанищната инфраструктура.

Москва увеличи атаките против пристанищната инфраструктура на Украйна от средата на юли, когато се отдръпна от договорката, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации, която разреши безвредното прекосяване на украински зърнени колета през Черно море.

Оттогава Киев построи различен маршруткойто обгръща западните крайбрежия на Черно море. Украйна се оплаква, че руските сили неведнъж са хвърляли взривни устройства наоколо до този кулоар

През октомври министърът на защитата Тодор Тагарев разгласи, че България, Румъния и Турция ще стартират скоро противоминна интервенция в Черно море. 

Пред публицисти военният министър посочи, че се договарят дребни елементи, но не се планува в интервенцията да се включат украински сили. Тагарев разчита, че интервенцията ще започва в близко бъдеще и по този начин тя ще способства както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, както и за износа на зърно от Украйна, което е извънредно значимо освен за Украйна, а и изобщо за сигурността на изхранването в огромна част от света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР